Home | Doelgroepen | Jonge mantelzorgers

'Tijdens de bijeenkomst zag ik dat
ik niet de enige ben die zorgt voor
een ziek broertje of zusje, het is
fijn om daar met anderen over te
kunnen praten en te zien dat zij
hetzelfde voelen.
Ik voel me daardoor minder
schuldig en kan meer genieten
als ik iets leuks ga doen'.


Weet je niet of je een jonge mantelzorger bent?

Een jonge mantelzorger is tussen de 8 en 25 jaar, woont thuis en groeit op in een zorgsituatie. Dat wil zeggen dat een van de gezinsleden chronisch ziek is, een beperking heeft of een verslaving heeft.
Opgroeien in een chronische zorgsituatie doet wat met je. Je moet bijvoorbeeld vaker thuisblijven om dingen voor je zieke moeder te doen. Of je kunt geen vrienden thuis uitnodigen omdat dat te druk is voor je broertje.

Ben jij een jonge mantelzorger? Doe de test van MantelzorgNL, dit is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. De test duurt maar een minuutje. Vervolgens krijg je tips én filmpjes van jonge mantelzorgers.

Wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met mensen met een beperking? Veel informatie vindt je in het boekje van MEE, Hoe doe ik gewoon normaal.

Hulp voor kinderen van ouders met een verslaving of een psychisch probleem
Als je ouders psychische problemen hebben of problemen met alcohol, drugs en/of gokken, heeft dat veel invloed op het gezin. Het kan zijn dat je je schaamt voor wat er met je vader of moeder aan de hand is. Of misschien ben je bang dat jezelf problemen krijgt. Het kan helpen als je het gedrag van je ouder beter leert begrijpen en leert hoe je hiermee om kan gaan. Daarvoor bestaan de KOPP/KVO groepen. 'KOPP' staat voor 'kinderen van ouders met psychische problemen' en 'KVO' voor 'kinderen van verslaafde ouders'. Meer informatie vindt je op de website van Novadic-Kentron, je kunt ze ook bellen op telefoonnummer 073-6899090.

Een dagje er tussenuit voor jonge mantelzorgers
Stichting funcare4kids is speciaal voor kinderen in een moeilijke thuissituatie omdat een gezinslid langdurig ziek of gehandicapt is (of misschien is overleden). 
Zij organiseren activiteiten voor 6-12 jarigen en voor 13-16 jarigen om een dagje onbezorgd te genieten.
Kijk maar eens welke fundagen er allemaal zijn.

De Brusjesclub is een activiteiten club voor de broertjes en zusjes (Brusjes) van kinderen met een beperking. Leuke activiteiten en kletsen met andere jonge mantelzorgers die jouw situatie begrijpen.

De organisatie Langs de zijlijn organiseert een landelijk dag voor kinderen (4-18 jaar) die opgroeien in een gezin waarvan iemand kanker heeft (gehad). Kinderen ontmoeten elkaar en je ziet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn verschillende workshops, verzorgd door professionals en veelal bekende Nederlanders. Ook voor de ouders is van alles te doen.

Stichting Colours zet zich in voor gezinnen met jonge kinderen (0 t/m 12 jaar) waarbij een ouder levensbedreigend en/of ongeneeslijk ziek is (of overleden is). Om deze kinderen en het gezin te ondersteunen kan een regenboogpakket worden aangevraagd.

Interessante links
Hieronder vind je een aantal websites speciaal voor jongeren. Hier kun je  bijvoorbeeld verhalen en ervaringen uitwisselen of vragen stellen over specifieke ziektes.

Kopstoring
voor jongeren van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen

Empowerment App
gratis app voor jongeren van 10 tot 20 die een lichamelijk of psychisch chronisch zieke ouder hebben

Kankerspoken
Informatie voor kinderen die een ouder met kanker hebben.

Opgroeien met MS
Informatie voor kinderen over opgroeien met een ouder met de ziekte MS.


Filmpjes
Het verhaal van Dicky. Dicky was 15 jaar toen hij als mantelzorger voor zijn moeder ging zorgen. Hij voelde zich eenzaam omdat er amper begeleiding was en zijn schoolprestaties gingen flink achteruit.     
  
Een interview van Eva Jinek met drie jonge mantelzorgers op 26 januari 2015. Alle drie waren zij ambassadeur van de week van de jonge mantelzorger.

VPROserie BIKKELS terug te zien op vpro.nl/jeugd/programmas/bikkels
Dit programma geeft een kijkje in het leven van  jonge mantelzorgers.  

Educatieclips
Daarnaast is er de site bikkelseducatie.nl, waarin educatieclips te bekijken zijn. Bikkels Educatie is gemaakt voor professionals en andere betrokkenen rondom een gezin met ziekte en zorg. Maar ook interessant voor de jonge mantelzorgers zelf!

 

Steunpunt Mantelzorg VerlichtClausplein 10 5611 XP EINDHOVEN
T: 088 0031 288
E: info@mantelzorgverlicht.nl

Activiteiten 2024Overzicht van alle activiteiten die het Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseerd in 2024.

Ga hier naar de agenda

Haal hier de brochure op (PDF)