Persoonlijke begeleiding
Persoonlijke begeleiding bestaat uit individuele of groepsgerichte ondersteuning. Bijvoorbeeld om zorg en andere hulp te regelen. Ondersteuning om een eigen netwerk te organiseren, om werk en mantelzorger beter te combineren of om naast je mantelzorgtaken tijd te vinden voor andere taken. Wil je hulp maar weet je niet waar te beginnen? Of loop je vast bij het regelen van ondersteuning? Er zijn verschillende vormen van persoonlijke begeleiding mogelijk .
Mantelzorgconsulent
Een Mantelzorgconsulent van Steunpunt Mantelzorg Verlicht biedt een luisterend oor en denkt mee. Zij weten goed de weg in alle wetgevingen en regels en kunnen helpen om de juiste ondersteuning in te schakelen. Bij Mantelzorgconsulenten staat de mantelzorger centraal. Je kunt contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Verlicht om een afspraak te maken.
Generalist van WIJeindhoven
Heb je (tijdelijk) ondersteuning nodig op het gebied van wonen, werken, ontmoeten, opvoeden, vervoer of inkomen? Dan kun je contact opnemen met een generalist van WIJeindhoven. Zij kijken samen met jou wat je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen.
Onafhankelijke client ondersteuner
Een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO) is vooral gericht op de ondersteuning van de zorgvrager (cliënt). Mantelzorgers hebben vaak dezelfde belangen namelijk de zorg goed regelen. Een OCO is onafhankelijk en hoeft geen rekening te houden met het financieel belang van de gemeente of het zorgkantoor. Je kunt gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. De gemeente is verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning in de WMO en de jeugdwet, je vindt deze OCO’s via de website Home | OCO. Als er een WIz-indicatie (nodig) is, regel je de onafhankelijke cliëntondersteuner via het zorgkantoor. Zuidoost Brabant valt onder zorgkantoor CZ meer informatie vind je op de website Hulp bij het vinden van zorg: de cliëntondersteuner | CIZ .
Mantelzorgmakelaar
Mantelzorgmakelaars kunnen helpen bij allerlei regel zaken waarmee de mantelzorger te maken krijgt. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, voorzieningen en welzijn. Denk aan: zorg
aanvragen, informatie over wetten en regels en hulp bij het invullen van aanvraagformulieren. Vaak kun je vanuit de aanvullende zorgverzekering van de mantelzorger een aantal uur vergoed krijgen. Let op deze vergoeding kun je maar éénmalig inzetten.
Zorgtrajectbegeleider
De zorgtrajectbegeleider ondersteunt mensen in de thuissituatie die te maken krijgen met dementie. De zorgtrajectbegeleider denkt o.a. mee over passende zorg en mogelijkheden voor wonen en welzijn. Wanneer er sprake (een sterk vermoeden) is van dementie wordt via de huisarts of het ziekenhuis een zorgtrajectbegeleider toegewezen. Een zorgtrajectbegeleider werkt voor een zorginstelling maar is onafhankelijk.