Home | Doelgroepen | Allochtone mantelzorgers

Allochtone mantelzorgers

Allochtone mantelzorgers in Eindhoven
Eindhoven telt 26.000 Mantelzorgers waarvan ongeveer 20% niet westerse allochtonen zijn.
Het kan zijn dat je al op jonge leeftijd bent begonnen met extra aandacht geven aan je ouders. Bijvoorbeeld, als ze een taalprobleem hebben ga je mee naar verschillende instanties, zoals de dokter, gemeente of ziekenhuis. Al ben je dan nog een kind, word je al snel als volwassene behandeld. Mogelijk is het voor jou bijna vanzelfsprekend om je te ontfermen over familieleden en vrienden die op een of andere manier steun of zorg nodig hebben.

Mantelzorgers van niet-westerse herkomst zijn vaak extra kwetsbaar. Vooral als mensen de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en als zij de juiste ondersteuning niet weten te vinden, bestaat er een groter risico op overbelasting.

Uit onderzoek blijkt dat er een aantal redenen zijn waarom allochtone mantelzorgers niet de juiste ondersteuning krijgen.
  • Ze vragen geen hulp, dit zou betekenen dat ze gefaald hebben.
  • Mantelzorgers zijn onbekend met hoe zorg en ondersteuning is georganiseerd in Nederland.
  • De taalbarrière, de vaktaal die in de zorg gebruikt wordt en een gebrek aan assertiviteit maakt het moeilijk om een zorgvraag goed te formuleren.
  • Mantelzorgers en hulpverleners hebben vaak een andere manier van ziekte- en zorg beleving. Hierdoor kan wantrouwen ontstaan en voelen mantelzorgers zich niet altijd begrepen. 
  • Minder informatie in het eigen netwerk. Mantelzorgondersteuning is meestal in de eigen gemeenschap onvoldoende bekend.

Mantelzorgers die vastlopen in hun zorgtaken, kunnen terecht bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht in Eindhoven. Bij het steunpunt zijn diverse mantelzorg consulenten werkzaam, van wie er één is gespecialiseerd in vragen van allochtone mantelzorgers.

Begrijpelijk contact
Nuran Bakir van Steunpunt Mantelzorg Verlicht kent veel van deze knelpunten en kan adviseren hoe de zorg dragelijker te maken wanneer deze te zwaar wordt. Nuran spreekt Nederlands en Turks. Je kunt Nuran bereiken via tel. 0880031288

In M-nieuws 27 wordt ook aandacht besteed aan allochtone mantelzorgers.


 

Steunpunt Mantelzorg VerlichtClausplein 10 5611 XP EINDHOVEN
T: 088 0031 288
E: info@mantelzorgverlicht.nl

AANVRAAG MANTELZORGCOMPLIMENT 2024
Het Eindhovens Mantelzorgcompliment kan weer worden aangevraagd. Zorg je voor iemand in Eindhoven voor minstens 8 uur per week en minimaal 3 maanden? Vraag dan het Mantelzorgcompliment aan.

Je kunt tot uiterlijk 1 november 2024 het compliment aanvragen. Dit kan via de computer. Let op! Gebruik hiervoor geen telefoon of tablet. Als je aanvraag goed is binnengekomen, ontvang je hiervan een bevestiging via de post.
NIEUW MANTELZORGCOMPLIMENT AANVRAGEN

lees meer

 

Activiteiten 2024Overzicht van alle activiteiten die het Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseerd in 2024.

Ga hier naar de agenda

Haal hier de brochure op (PDF)