Home | Vervangende zorg | Overdragen van zorg

Overdragen van zorg

 
Bij het tijdelijk overdragen van de zorg is het belangrijk dat de zorgvrager een prettige tijd heeft en dat jij (en de zorgvrager) erop kunnen vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen. De persoon die de vervangende zorg komt verlenen, kan een vrijwilliger of een professional zijn, een vriend of familielid. De plaats waar de verzorging plaatsvindt, kan thuis zijn of buitenshuis.

Het is logisch dat vragen als ‘Zullen ze het wel goed doen?’ of ‘Wat moet ik allemaal regelen?’ door je hoofd spelen. Om je hierin te ondersteunen kun je gebruik maken van het Mantelzorgboek.
 
Het Mantelzorgboek bestaat uit vragen over de mantelzorg die gegeven wordt. Door het correct en uitgebreid beantwoorden van de vragen geef je belangrijke informatie aan jouw tijdelijke vervanger. Je kunt het beschouwen als een checklist, een zo volledig mogelijke opsomming van onderwerpen die belangrijk zijn voor de zorgvrager. De vervanger kan zo de juiste zorg en ondersteuning bieden. En jij als mantelzorger kunt er met een gerust gevoel tussenuit.
 
Welke onderwerpen voor jou en de zorgvrager belangrijk zijn, hangt af van de situatie en van wat je grootste zorg is. Als je bijvoorbeeld een middag van huis gaat en je bent voor het avondeten weer terug, dan hoeft de vervanger die bij je thuis komt niets te weten over het gebruik van de warme maaltijd en zijn onderwerpen als wassen en aankleden niet van belang. Maar als de zorgvrager een week naar een logeerhuis gaat is dit voor degene die de verzorging overneemt wèl nuttig om te weten.
 
Het Mantelzorgboek kan ook samen met de zorgvrager worden ingevuld. Natuurlijk kun je alleen die gegevens invullen die je belangrijk vindt. Voordat  je weggaat, bespreek je de checklist met degene die jouw zorg overneemt. Leg het Mantelzorgboek op een duidelijke plaats in huis, de verzorgde kan het Mantelzorgboek eventueel ook meenemen naar een logeeradres.

Heb je nog vragen? Wil je hulp bij het invullen van het Mantelzorgboek? Of wil je hulp bij het organiseren van vervangende zorg? Dan kun je terecht bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht. Wil je het Mantelzorgboek toegestuurd krijgen, neem dan contact op met het steunpunt, je kunt het ook het Mantelzorgboek downloaden.

Steunpunt Mantelzorg VerlichtClausplein 10 5611 XP EINDHOVEN
T: 088 0031 288
E: info@mantelzorgverlicht.nl

AANVRAAG MANTELZORGCOMPLIMENT 2024
Het Eindhovens Mantelzorgcompliment kan weer worden aangevraagd. Zorg je voor iemand in Eindhoven voor minstens 8 uur per week en minimaal 3 maanden? Vraag dan het Mantelzorgcompliment aan.

Je kunt tot uiterlijk 1 november 2024 het compliment aanvragen. Dit kan via de computer. Let op! Gebruik hiervoor geen telefoon of tablet. Als je aanvraag goed is binnengekomen, ontvang je hiervan een bevestiging via de post.
NIEUW MANTELZORGCOMPLIMENT AANVRAGEN

lees meer

 

Activiteiten 2024Overzicht van alle activiteiten die het Steunpunt Mantelzorg Verlicht organiseerd in 2024.

Ga hier naar de agenda

Haal hier de brochure op (PDF)